Direktlänk till inlägg 18 oktober 2009

Konsten att välja rätt Del I

Av Carolina - 18 oktober 2009 11:29

Vad är det egentligen som gör att vissa människor verkar ha så lätt att välja rätt?? Vad besitter dem för egenskaper som inte gör att de fastnar i olika tankemönster och om och men?


Något som har tryckt mig det sista är alla val som måste göras. Att träda in i en ny fas i livet är oftast svårt och kan försätta den bästa i meditation över livet. Det är lätt att fundera över meningen med det man gör och om det verkligen är rätt eller om det överhuvudtaget verkligen spelar någon roll??? Jag hörde någon säga för ett tag sedan att vi är här för att dö, varför inte göra det bäst av situationen!! Det stämmer överens med mycket som jag tänker. Så fort man har insett att man ska dö, så kommer ju tanken, för många, att mitt liv kanske inte har så jättestor betydelse i det stora hela. Och det är ju en väldigt tung tanke som lätt kan få tiden att flyga när man begrundar den.


Men denna tanke är också ett tecken på att livet kan vara så mycket mer än bara en insikt om döden. Visst är det svårt att se meningen med sorg och ängslan, men det kanske helt enkelt bara är en konsekvens av att leva? Jag hävdar inte att jag har den ultimata lösningen på meningen med livet, jag spånar bara. Men min tanke är att ; det finns så oerhört många val att göra här i livet och de är så många som fastnar i sin vardag för att man inte orka ta ett beslut. Det är stress och press och det finns ingen tid över att spendera på olika vägar till lycka. Man tar den enklaste vägen och är inte alltid medveten om att detta faktiskt också är ett val.


I svåra situationer är det särskilt ångestskapande att gör val. Jag tror att ett problem är att man hellre ser till det man missar än det man får. Kanske under devisen, man vet vad man har men inte vad man får. Man vill helst undvika tankar på framtiden och väljer då istället att vara passiv i tron att detta inte är något val och att man för alltid kommer att ha möjligheten att ångra sig. Man måste göra ett val, följa det och se vad konsekvensen blev. 


Nu kan detta lätt bli en diskussion om evolution, men jag skulle ändå vilja ta upp följande i ett samband som detta. Hur skulle världen ha sett ut om de tidiga aporna, som vi alla härstammar ifrån, aldrig hade gjort ett val? "Tja, jag känner mig ganska pigg i benen idag så man kanske skulle testa en liten tur nere på marken istället. Kanske till och med i upprätt läge?! Eller näää förresten, å andra sidan, jag sitter ju här i mitt träd. Här finns bananer och jag har min lövsäng. Där nere vet man ju inte vad som kan hända. Jag stannar här."


Alla fattar ju att detta är ett grovt exempel, men jag vill bara visa på min tes om att; om man ska släppa sin kända vardag måste man vara beredd på att vad som helst kan hända. Det kan vara något bra eller något dåligt. Det vet man ju inte förrän man provat.


Detta är ju självklarheter för alla, men ändå tror jag att många med mig känner en stor ångest över att fatta beslut. För det är ju inte okej, eller roligt eller särskilt statushöjande att göra feeel val. Att gå från hus till Stadsmissionens kalla "sviter" kan ju det flesta se som ett personligt misslyckande och det vill ju ingen vara med om. Ibland har man som människa inget val, och då är det så. Dessa människor har antingen testa alla vägar innan och misslyckats eller haft en enorm otur. Jag exkluderar de här typerna av val ur min diskussion för jag vet att det finns mer eller mindre svåra val att göra. Jag är mer intresserad av de filosofiska och existentiella val som man tvingas ta då och då.


Om apan i trädet istället hade följt sin instinkt, som de flesta apor gjorde får man anta, så hade han upptäckt att han klarade av att gå på marken, att det inte betyder ond bråd död direkt, och kanske skulle han också ha upptäckt att det går att springa från ev fara. Man måste våga för att vinna, som många brukar säga när det redan har facit i hand. Japp, enkelt att säga, men applicera det på något oprövat är något annat.


De apor som började gå på marken kanske hade jättemycket ångest för att de inte vågade gå ner från trädet, men något säger mig att så var inte riktigt fallet. Kanske hade dessa apor lättare att följa sin inre röst, sin biologiska klocka, sin evolutionära uppgift, vad vet jag, och bara göra det. Kanske är det också så människor gör/tänker när det i dagens samhälle fattar ett korrekt beslut? Man lyssnar till sin inre röst och gör ett val.


Ok, men i så fall hur undviker man att inte göra FEL val? Hur ska man på förhand veta att detta val gynnar mig eller någon annan mest? Det är en fråga som är mycket svår att svara på. Om det ens går?! Det man ska fråga sig är kanske istället vilka konsekvenser är jag beredd att leva med? Det är det positiva konsekvenserna som driver oss framåt, men ibland kanske livet inte blev riktigt som man tänkt och så har man plötsligt 2 lika ovissa vägar att välja mellan. Då är det svårt!


Men det hjälper nog att lyssna till sin egen inre röst, fundera över tänkbara konsekvenser och sen bara göra det. Men det känns fortfarande som ett stort hopp mellan konsekvenstänkade och att bara göra det!

Fortsättning följer....



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carolina - 1 december 2009 17:27

Så har jag alltså tagit ett steg uppåt på stegen mot ett jobb. En intervju som kändes underbar och en stor förväntan på ett ev jobb. Hallelujha!! Hallelujha säger jag bara!! Den satt långt inne. Jag vågar dock knappt hoppas på att det ska gå hela väg...

Av Carolina - 12 november 2009 12:28

Det är något som gnager mitt hjärta och jag kan inte få det att sluta gnaga. Denna ständiga känsla av att man borde göra något annat än det man gör. Att det aldrig är tillräckligt osv. Jag vill få bort gnagandet och känna mig nöjd. Jag vill kunna s...

Av Carolina - 27 oktober 2009 10:01

Nu är det faktiskt stopp på utomordentligt, fantastiska och innovativa ideér från min sida. Finns det något värde i att vara lite negativ ibland?? Jag vet att kvinnor har ett behov av att "prata" om saker som män inte har. Det här behovet grundar sig...

Av Carolina - 26 oktober 2009 09:48

Ok, så var det min tur att vaccinera mig. Tillhör ju riskgrupperna pga allergisk astma och tycker därför att det är lämpligt att göra det. Är dock lite skeptisk till vaccineringen. Eller snarare är skeptisk till undersökningen av de olika bieffektern...

Av Carolina - 20 oktober 2009 12:30

Om man vill bli något nytt, en ny människa tex, så måste man tänja gränser har jag hört. Hur gör man för att inte tappa bort sig själv i dessa ivriga försök att förbättra och finputsa de egenskaper man har?? Och är det verkligen så farligt om man sku...

Ovido - Quiz & Flashcards